torsdag den 16. august 2012

Selvdestruktive tanker


Ja kender vi ikke alle sådanne latterlige tanker? Tanker der gang på gang dukker op i vores hovede for at fortælle os, at vi ikke helt er gode nok, at vi ikke helt er så tynde og perfekte som vi kunne og burde være. Men disse saboterende tanker er kun med til, at sænke vores selvværd og gøre os dårligere og dummere end vi egentlig er."Jeg er for tyk", "Jeg duer ikke til noget", "Jeg er dårlig i skolen".

Ofte har vi denne forståelse af tanker:

 • Tanker er lig med virkelighed - det, vi tænker, sker virkelig her og nu
 • Tanker er sandheden - vi tror fuldt og fast på dem
 • Tanker er vigtige - vi tager dem alvorligt og giver dem vores fulde opmærksomhed
 • Tanker er ordrer - vi adlyder dem automatisk
 • Tanker er kloge - vi regner med, at vores tanker ved bedst, og at vi skal følge de råd, de giver os
(Det kaldes kognitiv fusion - vi fortæller os selv, at tanker er sandheden)

Hvis man ofte får disse selvdestruktive tanker, er der her en øvelse som er meget brugbar:

 1. Start med at finde en tanke, som gør dig utilpas. Formulér den som fx: "Jeg er ikke god nok", "Jeg er tyk", "Jeg kan aldrig finde ud af noget". - det skal altså være en tanke, som tit dukker op i dit hoved og som derfor gør dig ked af det. Brug ti sekunder på, at tænke så meget på dén tanke som du kan.
 2. Tag nu den samme tanke, men sæt sætning "Jeg tænker, at jeg er.." foran. Koncentrer dig om tanken igen, med denne gang med den ekstra sætning foran. Læg mærke til, hvad der sker.
 3.  Lav øvelsen én gang til, men gør sætningen lidt længere "Jeg lægger mærke til, at jeg tænker at.." Læg derefter mærke til hvad der sker.

Hvad skete der med tanken? Jeg skabte ihvertfald en vis distance til den dumme tanke. Min tanke var "Jeg er for tyk!" men den blev til "Jeg lægger mærke til, at jeg tænker, at jeg er for tyk"
Man bliver nemlig bevidst som sin tankeproces - man kan tage et skridt tilbage fra tanken, og lige overveje om det egentlig er en tanke man skal bruge tid på.
- Og denne tanke skal jeg tydeligvis ikke bruge mere tid på! :-)


Vi skal nemlig huske på:

 • Tanker er bare lyde, ord eller historier
 • Tanker kan være sande eller usande, vi behøver ikke tro på dem
 • Tanker er absolut ikke ordrer, vi behøver nødvendigvis ikke rette os efter dem
 • Tanker kan være vigtige eller helt uvæsentlige, vi kan nøjes med at tage os af dem, hvis de er brugbare
(Dette kaldes kognitiv defusion)


Målet er ikke at slippe af med tanken, men at tage tanken for det den er! - Nemlig bare en masse ord som farer gennem vores små hoveder


- En konklusion fra Frk. Pilegaard? Vi kan ikke bruge disse saboterende tanker til noget, og man skal derfor huske, at tænkte en ekstra gang over tanken istedet for, at tage den alvorligt med det samme den farer gennem vores lille hjerne. Det er helt sikkert noget der kræver meget øvelse, men jeg er helt sikker på, at det er det værd. 


Disse ting kommer fra en bog, som helt klart kan anbefales. Bogen hedder "Lykkefælden" og er skrevet af Russ Harris

2 kommentarer:

 1. Rigtig god konklusion :) Jeg har gået hos en kognitiv terapeut en periode og det der med at identificere dine tankemønstre for så at ændre dem, det har hjulpet mig rigtig meget :)

  SvarSlet
 2. Ja det virker som en rigtig god strategi! :-)

  SvarSlet